mandag den 21. juli 2014

The Social Network

Kære filmelsker,

Jeg har altid syntes, at facebook var et mærkeligt fænomen. Personligt er jeg storforbruger, og selvom jeg flere gange har truet mig selv og mine venner med at nedlægge min profil, så bliver jeg sjovt nok altid hængende. Jeg bilder mig ind, at de praktiske oplysninger såsom begivenheder, fødselsdagsreminder osv., er grund nok til at blive, men i virkeligheden er jeg, sikkert lige som så mange andre, bange for at gå glip af mine bekendtes ”livsbegivenheder”.

Min interesse for facebook gav mig høje forventninger til David Finchers The Social Network, som havde premiere i 2010. Kort fortalt består filmen af en stor mængde hektisk dialog og et fængslende indblik i livet på Harvard, men frem for alt tegner den et interessant, men ikke særlig flatterende portræt af stifteren af facebook, Mark Zuckerberg, spillet med en aggressiv indadvendthed af Jesse Eisenberg. Der er nok pyntet en del med diverse fiktive dekorationer, men i store træk får vi historien om, hvordan facebook blev til. Zuckerberg er rent udsagt en skiderik, der undertrykker kvinder og bedrager sine medstuderende. Den eneste person, der formår at imponere den kommende milliardær er Napster-grundlæggeren Sean Parker, som køligt bliver spillet af Justin Timberlake.

Særligt er jeg begejstret for musikken, der i sin simplicitet afspejler Zuckerbergs ensomhed og skrøbelighed på et sted med et så rigt socialliv. Det, der i særdeleshed fuldender det sociale campusliv, er de lukkede selskaber, som Zuckerberg tydeligvis ønsker at være en del af. De klubber, der definerer Harvards ”overklasse”. Man kan derfor mistænke facebook for at være Zuckerbergs – og de andre utilpassede nørders - hævn mod de mere privilegerede elever som fx Winklevoss-tvillingerne, der er rige, er en del af sportsholdet og har let ved at håndtere det modsatte køn.

Jeg har set The Social Network en del gange efterhånden og bliver ved med at finde den interessant. Siden størstedelen af filmen er ren dialog, kan man med rette se den igen og igen, for det er efter min mening umuligt at få det hele med ved første øje(øre)kast.

Jeg synes, det kunne være rigtig interessant at se en fortsættelse til denne film. Hvad har facebook gjort ved samfundet? Hvordan påvirker det os mennesker, at det, der forhen var vores mest intime sociale vaner, er blevet noget, der er til skue for de nærmeste 400 venner? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar